Biskup požehnal nové CityElefanty

22. 12. 2009 8:29
Rubrika: Nezařazené

   Tři nové dvoupodlažní elektrické jednotky CityElefant řady 471 jsou s novým grafikonem Českých drah nasazeny na tratích v Moravskoslezském kraji. Soupravy dostaly jména podla měst, kam budou pravidelně zajíždět - Havířov, Bohumín a Český Těšín. Vlaky na Opavském nástupišti nádraží Ostrava-Svinov požehnal v pátek 4.12.2009 ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz. Slavnostního uvedení do provozu byli přítomni manžeři ČD, zástupci vedení Moravskoslezského kraje, výrobce souprav Šdoda Vagónka a.s. i starostové měst, podle nichž dostaly nové vozy jména.

   Biskup Lobkowicz přítomným hostům přečetl úryvek z evangelia, který vypráví o strachu Ježíšových učedníků při bouři během plavby na Genezaretském jezeře. ,,V Písmu svatém se nedočteme se nedočteme o vláčcích, ale o lodičkách. Tehdy - stejně jako dnes - však lidé toužili po tom, aby se dostali v pořádku ke svému cíli, " řekl biskup Lobkowicz, známí příznivec vlaků a železniční dopravy, a vzpoměl také na oběti železniční nehody ve Studénce z roku 2008. ,,Doufejme, že už mosty padat nebudu. Na ty oběti ze Studénky člověk vzpomíná. Přeji novám vláčkům včasný dojezd, volnou trať a aby vždy dojeli ke svému cíli, " dodal biskup.

   V modlitbě k požehnání dopravních prostředků pak zaznělo: ,,Strojvedoucím dej postřeh, rozvahu a ohleduplnost, a ti, kdo cestují, ať bezpečně dosáhnou svého cíle. Ať jsme si na všech cestách vědomi toho, že jsi náš konečný cíl, k němuž všechno směřuje. Prosíme o to skrze Krista našeho Pána. Amen."

   Po požehnání souprav se nová jednotka ,,Havířov" vydala na svou první okružní jízdu s cestujícími. Nejdříve zamířila do Ostravy-Hlavního nádraží a dále přes zastávku Ostrava-Stodolní do Ostravy-Kunčic, kde si účastníci slavnostního zahájení provozu nových souprav prohlédli opravenou nádražní budovu a řídící pracoviště výpravčího. CityElefant ,,Havířov" se z Ostravy-Kunčic vrátil do Ostravy-Svinova přes Ostravu-Vítkovice.

   Dvoupodlažní jednotky CityElefant jsou plně klimatizované, vybavené čalouněnými sedáky s podlavníky a loketními područkami. Nabízí komfortní cestování vozíčkářům díky zvláštnímu prostoru pro umístění vozíku, bezbariérovému sociálnímu zařízení a nástupním plošinám. K dalším výhodám patří prostory pro kočárky, jízdní kola a objemná zavazadla, oddíl 1.vozové třídy se stolky a zásuvkami 230 V pro napájení přenosné elektroniky. Jednotky najdou využití hlavně na lince R1 a S2 mezi Opavou a Českým Těšínem. Od 13.12. 2009 mohou cestující k jízdám využívat celkem šest jednotek CityElefant. Před 3 léty vyjely tři soupravy.

 

                                                                                                      Zdroj: Okno, Železničář

Zobrazeno 968×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio